Erkenning buurtpreventie

Coalitieakkoord 2022-2025: Erkenning van burgers als onderdeel van veiligheid

Gezamenlijke activiteiten binnen een kader, zoals deze in Amsterdam, dragen bij aan collectieve weerbaarheid, en daarmee veiligheid en leefbaarheid

In het coalitieakkoord wordt de brede wijkenaanpak genoemd, dat als doel heeft om kwetsbare wijken weerbaarder te maken. Dat is deels voor veiligheidspartners, en vraagt een sociaal offensief en aantrekkelijke perspectieven buiten criminaliteit.

Dat sociaal offensief wordt momenteel ingekleurd met tal van programma’s, waar educatie en sociale wijkteams een belangrijke rol vervullen. Hier zit ook het aandeel buurtpreventie, dat Veiligheidsintitiatief mede vorm helpt geven. In die zin krijgen burgers, voorzichtig, de erkenning voor hun rol in veiligheidszorg. In directe zin op buurtniveau en indirect doordat op grote schaal mensen weerbaarder worden tegen criminaliteit en zich actief inzetten vóór fijne en veilige buurten.

Het door Veiligheidsinitiatief ontwikkelde model van collectieve weerbaarheid zal vanaf begin 2022 breed bekend worden gemaakt als onderdeel van de wijkaanpak.

Kijk hier naar een toelichting op het model en vraag hier een presentatie aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *