Community of Practice

Week van de veiligheid

Dinsdag 12 oktober 2021

Veiligheidsbeleid met burgerparticipatie

Voor de meeste vormen van overlast en criminaliteit zien en ervaren bewoners van de buurt ze het eerste en het heftigst. Gemeenten en politie doen er goed aan om hen te betrekken in het ontwikkelen van plannen om de buurt te verbeteren.

Op deze bijeenkomst laat Veiligheidsinitiatief enkele voorbeelden zien en deelt goede praktijken. We gaan met een aantal casus aan de slag om de opgave in kaart te brengen en een strategie te ontwikkelen.

    Over communities of practice

    Iedere wijk, lid en coördinator is uniek maar de ambities, uitdagingen en kansen zijn vergelijkbaar. Leden van veiligheidsinitiatieven, de wijkagent en de ambtenaar van gemeente kunnen hier uitdagingen en oplossingen uitwisselen.

    Eens per maand bepreken initiatieven hun ervaringen over een thema in een community of practice.

    Communities of practice bieden een platform voor geïnteresseerden om met elkaar te leren door ervaringen te delen en te bespreken welke praktijken relevant en welke oplossingen het beste zijn. Veiligheidsinitiatief begeleidt de gesprekken, zorgt voor een thema en een spreker, uiteraard rekening houdend met de wensen van de deelnemers.

    Eens per half jaar worden de verschillende thema’s gebundeld in het handboek Van Initiatief tot Impact